Reglement van Deelname 49ste LVK 2025

1. Het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer is een door de Stichting Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) jaarlijks georganiseerde wedstrijd voor Limburgse vastelaovesleedjes. 

 

2. Voor deelname aan het 49ste LVK 2025 komen alleen in aanmerking nieuwe Limburgse vastelaovesleedjes, die voldoen aan de volgende criteria:

2.1. Het liedje moet nieuw en uniek zijn; bij twijfel, geuit door de LVK-jury tijdens de LVK-jurydag 14 december (zie artikel 7) of na door het bestuur van de Stichting LVK ontvangen berichten, kan desbetreffende inzending voorgelegd worden aan een onafhankelijke commissie. Deze commissie, bestaande uit onafhankelijke deskundigen, zal het lied beoordelen op uniciteit. Het advies van deze commissie is bindend en zal door het bestuur van de Stichting LVK worden overgenomen.

2.2. Het liedje moet een vastelaoveskarakter hebben.

2.3. Het liedje moet geschreven en gecomponeerd zijn voor de vastelaovend met de intentie om mee te dingen naar een plaatselijk konkoer in het vastelaovesseizoen 2024/2025 en/of het LVK 2025.

2.4. Het liedje wordt gezongen in het dialect van de regio waarvoor het wordt ingezonden.

 

3. Inzendingen kunnen individueel, dan wel gezamenlijk, als wel door (carnavals-) verenigingen  gedaan worden. Deelnemers (tekstschrijvers, componisten, uitvoerenden) dienen op moment van start inschrijven (11 november 2024) minimaal 18 jaar oud te zijn. 

 

4. De inzending geschiedt vanaf maandag 11 november 2024, 11.11 uur, online via de website van Stichting LVK. De inschrijftermijn sluit zondag 8 december 2024 om 18.00 uur.

 

5. In verband met de regio-indeling kan een liedje slechts onder één bestaande en erkende naam van een plaats uitkomen. Worden meerdere namen opgeschreven dan geldt de eerst vermelde plaats. Plaatsnamen zijn reeds ingevoerd op de inschrijfpagina door de Stichting LVK met daaraan gekoppeld de regio. Deze indeling is leidend.

 

6. In verband met administratiekosten & heffing van Buma-rechten dient uiterlijk 8 december 2024 (sluitingsdatum LVK 2025) per ingeschreven liedje € 27,50 overgemaakt te worden aan Stichting LVK (voor betaling zie digitaal inschrijfformulier).

 

7. De inzending dient uiterlijk 8 december 2024 voor 18.00 uur te zijn ontvangen bij de Stichting LVK. Het lied wordt door een LVK-jury beoordeeld tijdens de LVK-jurydag d.d. 14 december 2024.

 

8. Inzendingen die te laat, dan wel onvolledig, zijn ontvangen worden automatisch, en zonder motivering, van deelname uitgesloten. De inzender is zélf verantwoordelijk voor het insturen van de juiste tekst- en muziekbestanden. 

Wijzigingen kunnen na inzending niet meer worden aangebracht. Dit betekent dat indien een lied niet juist of volledig is ingestuurd, door de Stichting LVK géén correcties worden aangebracht. Het lied dient dan binnen de inschrijftermijn opnieuw te worden ingediend.

 

9. Met betrekking tot de auteursrechten:

a. De componist/auteur behoudt de auteursrechten over het ingezonden liedje. Wel kunnen gegevens omtrent liedjes aan derden beschikbaar worden gesteld door Stichting LVK.

b. De namen op het inschrijfformulier zijn bindend. Er worden na insturen géén correcties meer doorgevoerd wat betreft namen van tekstdichters/componisten/uitvoerenden.

c. Hij/zij draagt evenwel door inzending het recht over aan de Stichting LVK teneinde alle verdere activiteiten te ondernemen, die de Stichting nodig acht ter promotie van dit liedje. Dit geldt ook voor het plaatsen van korte geluidsfragmenten op de website van Stichting LVK van de liedjes die zijn doorgedrongen tot de halve finales en finale.

 

10. De componist/auteur stelt de ingezonden materialen ter beschikking aan de Stichting LVK. Het notenschrift hoeft niet te worden ingezonden. Inzenders dienen dit op verzoek van de Stichting LVK wel zo spoedig mogelijk te overleggen.

 

11. Tekstdichters, componisten en uitvoerenden mogen voor de editie 2025 maximaal 3 maal betrokken zijn bij een inzending. Indien deze regel wordt overschreden worden alle nummers van betrokkene(n) van deelname uitgesloten. Hierover wordt van de zijde van Stichting LVK niet gecorrespondeerd.

 

12. De Stichting LVK behoudt zich het recht voor om nummers die langer duren dan 3.50 minuten tijdens de tv-/radio-uitzending in te korten tot een voor de organisatie aanvaardbare lengte, waarbij de gemiddelde lengte van de ingezonden nummers maatstaf is voor de organisatie. Deze aanpassing is uitsluitend ter beoordeling aan de Stichting.

 

13. Van het totaal aantal ingezonden inzendingen gaan 60 inzendingen door naar de halve finales. Deze selectie wordt uitgevoerd door de onafhankelijke LVK jury. Daarbij dienen alle 5 Limburgse regio’s met minimaal 2 liedjes in de halve finales vertegenwoordigd te zijn. Vervolgens worden drie halve finales uitgezonden met elk 20 liedjes. 

 

14. Tijdens de halve finales worden de 20 liedjes per halve finale opnieuw beoordeeld door ongeveer de helft van de LVK-jury. Dit zijn personen die ook in december gejureerd hebben, maar die nu niet alleen op basis van tekst en muziek, maar ook op basis van beeld en performance kunnen beoordelen. Daarnaast kan tijdens deze halve finale iedere luisteraar/kijker een stem uitbrengen via sms gedurende 30 minuten, aansluitend aan de (herhaling van de) halve finale. Informatie over het stemmen door ‘het volk’ wordt tijdens iedere halve finale uitzending bekendgemaakt door de Stichting LVK. De punten van de LVK-jury tellen voor 60% en de punten van het sms-stemmen voor 40% mee in de bepaling van 20 finalisten. In die finale dienen in ieder geval alle 5 Limburgse regio’s met minimaal 1 liedje vertegenwoordigd te zijn.

 

15. Het bestuur van Stichting LVK werkt met de volgende regio-indeling: Noord-Limburg, Midden-Limburg, Parkstad, Westelijke Mijnstreek en Maastricht/Heuvelland. Uitvoerende(n) in dezelfde personele samenstelling kunnen met maximaal twee liedjes in de halve finales komen en met één liedje in de finale.

 

16. De 49ste finale op vrijdag 14 februari 2025 zal uit 20 liedjes bestaan. De volgorde van optreden wordt door loting bepaald. Deze 20 finalisten worden tijdens de finale drie keer beoordeeld en krijgen punten van:

- de andere helft van de LVK-jury (die dus bestaat uit personen die wel in december, maar niet tijdens de halve finales in de LVK-jury zaten). Deze jury kan minimaal 1 en maximaal 16 punten geven aan de optredende finalisten.

- de Vastelaovesjury, bestaande uit o.a. oud-finalisten en andere betrokkenen uit de vastelaoveswereld. Deze jury kan minimaal 1 en maximaal 16 punten geven aan de optredende finalisten.

- de sms-stemmen van ‘het volk’ volgens de spelregels. Na de stemronde wordt, op basis van de hoeveelheid uitgebrachte stemmen op een liedje, aan een liedje minimaal 1 en maximaal 16 punten toegekend. 

De scores van de 3 jury's tellen elk voor 1/3 mee in de totaalscore. De inzending met het hoogste aantal punten wordt uitgeroepen tot winnaar van het LVK. 

 

17. Het oordeel van het bestuur en van de jury is bindend, hierover kan niet worden gecorrespondeerd. Het bestuur van de Stichting LVK is gerechtigd naar bevinding van zaken beslissingen te nemen bij onvoorzienbare omstandigheden waarin het reglement niet voorziet dan wel handelen noodzakelijk is.

 

18. Bij het bereiken van de finale hebben alleen de leden van de originele samenstelling van de artiestengroep toegang tot artiestenfoyer. Hier is een maximum aantal personen aan gekoppeld van 25 personen. Leden van achtergrondkoren, muzikanten e.a. hebben géén toegang tot de artiestenfoyer en behoren tot het maximum aantal van eerder genoemde 25 personen. Deelnemers van achtergrondkoren dienen zelf te zorgen voor het in bezit komen van te betalen toegangskaarten. Het is aan de finalisten zelf om te bepalen of zij aan de leden van de achtergrondkoren, dan wel andere begeleiders c.q. ondersteuners, buschauffeurs, etc. kaarten beschikbaar stellen uit de 30 voor hen gereserveerde en door hen te betalen zaalkaarten.

 

19. Deelnemende artiesten houden de volgende data vrij in hun agenda voor het bijwonen van de opnames van de halve finales, pre-LVK, finale en the day after (9 en 10 januari, 10, 14 en 15 februari 2025). 

 

20. Met het inzenden van deze digitale inschrijving gaat de inzender, mede namens mogelijke andere deelnemers van het ingezonden liedje, akkoord met bovengenoemde voorwaarden.

 

21. Het bestuur van de Stichting LVK behoudt zich het recht voor om als gevolg van landelijke richtlijnen en voorschriften verband houdend met bijvoorbeeld een pandemie of calamiteiten met daaruit voortvloeiende maatregelen, onderdelen van het reglement tussentijds aan te passen dan wel te wijzigen. Het LVK-bestuur zal deze mogelijke wijzigingen direct communiceren zodat de deelnemers aan het Konkoer 2025 daarvan op de hoogte zijn.

 

Stichting LVK, 1 mei 2024

49e LVK-FINALE
  • 14 februari 2025
  • 20.00 uur
  • L1

LVK-boek ’t Volk Beslis

Bestel ‘m nu

Bertha Paulissen Wisseltrofee

De felbegeerde LVK wisseltrofee, welke jaarlijks wordt overhandigd aan de winnaar van het LVK, is genoemd naar Bertha Paulissen-Willen.

Lees verder